top of page

'Feed the cats' in voetbal

Writer's picture: Karel VanhulselKarel Vanhulsel

Dit principe komt uit de Amerikaanse atletiekwereld, maar waait over naar teamsporten zoals American Football, baseball en basketbal. De atletiekcoach van Plainfield North High School, Tony Holler, presenteert deze methode ook voor veel teamsporten. Wanneer zien we dit in het voetbal?


Snelheid is belangrijk in het huidige voetbal. Ten opzichte van 10jaar geleden tonen de cijfers dat er meer high-intensity runs gebeuren tijdens een wedstrijd en dat de snelheid van de bal ook veel hoger is. De meeste cruciale fases gebeuren ook uit een snelle fase.

Wat is "feed the cats"?

De meeste atleten zijn sporters met snelle vezels, zoals katten (jachtluipaard). Behalve enkele dagelijkse sprints om een prooi te pakken, zal een kat zich verder niet moe maken. Wil je jouw atleten sneller en explosiever maken, train ze dan ook snel en explosief. Maak ze niet moe...


Less is more

1) Train zoveel mogelijk kwaliteit in een zo kort mogelijke tijd

2) Sprint, jump en RUST ... and Repeat!

3) Neem elke training data van de sprinttijden (vb vliegende 10m 's), houd deze bij en deel ze met de spelers. Je zal verbaasd zijn hoe het enthousiasme voor een trainingssessie verhoogt !

4) Train snelheid in elke fase van het seizoen! Snelheid groeit traag, je kan je niet veroorloven om in het begin van de voorbereiding uithouding te ontwikkelen en dan in het seizoen snelheid...


In 5de versnelling op wedstrijd


Welke kwaliteit wil je voor jouw voetbalspelers? Je wilt vooral heel explosieve, snelle atleten met goede technische kwaliteiten. Je wilt geen langeafstandsatleten, die geen actie kunnen maken op het veld. Die laatste halen vaak niet het hoogste niveau in voetbal, omdat zij de versnelling niet kunnen maken.

Hoe kun je klaar zijn voor een wedstrijd als dat het enige moment in de week is, waarop je in de 5de versnelling gaat? Zorg dat je in jouw trainingen ook geregeld naar een 5de versnelling gaat. Dat is de beste voorbereiding, zowel prestatiematig als blessurepreventief...

Wat met uithouding?

Uithouding is zeker iets dat moet aangesproken worden. Maar vaak gaat dat ten koste van kwaliteit tijdens de trainingen en daarin mag je nooit inboeten. Veel spelers hebben nog steeds het gevoel van niet goed getraind te hebben, als ze niet afgezien hebben in de training. Een jachtluipaard ziet niet af, die sprint en rust dan voor lange tijd.

"Hoe sneller jouw maximale snelheid, hoe sneller jouw submaximale snelheid"

Een atleet die zijn maximale snelheid weet te verbeteren, zal tijdens de wedstrijd telkens lopen aan een lager percentage van zijn maximale output. Zo heeft die atleet minder energie verbruikt, waardoor er nog meer energie overblijft. Dit heet het principe van snelheidsreserve.


Meer van dit?



145 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page