top of page

Waarom resisted-sprints in jouw trainingsschema plaatsen?

Writer's picture: Karel VanhulselKarel Vanhulsel


Heel vaak komen dezelfde knie- of hamstringblessures terug, ondanks een stevige revalidatie met krachtoefeningen zoals talloze Nordic curls, hip extensions, enz. Toch krijgt die atleet opnieuw last in de hamstrings bijvoorbeeld. Nog te weinig wordt er dan gekeken naar de beweging op het veld, zoals de sprintbeweging. Als de atleet systematisch zijn voetplaatsing vóór zich neerzet, is de sprintbeweging niet alleen inefficiënt, maar worden de hamstrings ook meer belast. Na een hamstringblessure blijkt dat de horizontale krachtproductie ook sterk verlaagd is (1). Werk dus zeker aan de horizontale krachtproductie door middel van acceleraties tegen weerstand.

 

Waarom resisted sprints?

  1. Het kan de sprintsnelheid verhogen (2).

  2. Het is een win-win, aangezien het 2 eigenschappen combineert: het traint powerproductie en het geeft de mogelijkheid om te sleutelen aan de efficiëntie van die powerproductie. Door te sprinten met een weerstand vertraag je de beweging. De atleet moet op zoek naar een manier om de snelheid toch hoog te houden en dat kan enkel als de krachtproductie gebeurt in de juiste richting.

  3. Het is een ideale manier om de acceleratiehouding aan te leren. De atleet is door de (hogere) weerstand genoodzaakt om meer in te leunen in het gewicht. Hierdoor wordt de krachtproductie horizontaler geleverd.

  4. Je kan gemakkelijk differentiëren op het veld: atleten die meer moeten werken aan de maximale krachtproductie in hun F-V curve (kracht-snelheidscurve), trainen beter met een zwaardere slede (>30% van BodyWeight). Atleten die minder goed zijn in het snelheidsdeel van de F-V curve, zullen meer gebaat zijn bij een lichtere slede (10-20% van BW).

Ik geloof echter niet in het aanpassen van een snelle techniek op een analytische manier. Probeer zeker ook geen sprinttechniek te trainen op lagere snelheid dan 85% van de maximale snelheid. De transfer van die aanpassing verdwijnt volledig als de atleet gevraagd wordt om maximaal te lopen.

Hoe zwaar moet de resistance zijn?

Dat hangt af van het doel van de oefening, het moment in de periodisatie of het krachtprofiel van de atleet.

Voor het trainen van acceleratie kan er zwaardere weerstand gebruikt worden. Voor het trainen van de maximale snelheidscomponent wordt er best een lichte weerstand gebruikt (+/- 10% BW), zodat de beweging niet teveel verschilt van de doelbeweging (3).


Ook resisted sprints kan je in de periodisatie opnemen, door te starten met een zwaardere slee (+/- 30% BW) en elke keer het gewicht verlagen om zo specifieker te werken, dichter naar de snelheid van de sportbeweging.


Welk materiaal gebruik je voor resisted sprints?

Er zijn heel wat manieren om resisted sprints te doen, van duur tot heel goedkoop. Je hoeft niet in een fitnesszaal te zijn om resisted sprints te doen. Hier enkele toepassingen:

Materiaal

Foto

Kostprijs

Voordelen

Nadelen

Run Rocket



2300 euro

- rolt vanzelf op - verander snel van weerstand IDEAAL voor GROTE GROEPEN

- duur

Sled



90 euro

- vaste weerstand - niet duur

- elke keer weerstand veranderen

Band



70 euro

- goedkoop - snelle oplossing

- weerstand niet controleerbaar

Bronnen

1) Mendiguchia J et al, 2015. Journal of Sport Sciences, Field monitoring of sprinting power force velocity profile before during and after hamstring injury two case reports, 34(6):1-7.

2) West DJ, Cunningham DJ, Bracken RM, Bevan HR, Crewther BT, Cook CJ, Kilduff LP, 2013 . Effects of resisted sprint training on acceleration in professional rugby union players. J Strength Cond Res. Apr;27(4):1014-8.

3) Osterwald, K.M.; Kelly, D.T.; Comyns, T.M.; Catháin, C.Ó. , 2021. Resisted Sled Sprint Kinematics: The Acute Effect of Load and Sporting Population. Sports , 9, 137.









112 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page